Verkoudheid en hoesten bij kind en baby’s

Hoesten kindAls bij een kind het slijmvlies van de luchtwegen ontstoken zijn komt dit vaak samen met koorts. Als een volwassene verkouden is gaat dit bijna nooit gepaard met koorts.
Een verkoudheid wordt veroorzaakt door bepaalde virussen. Bij volwassenen duurt een verkoudheid meestal 1 tot 3 weken. Bij kinderen kan dit ook het geval zijn maar het kan ook zo zijn dat de verkoudheid langer dan drie weken duurt. Vaak gaat een verkoudheid gewoon weer over. Zoals bij volwassenen zijn de eerste verschijnselen bij kinderen ook een loopneus. Ook hoofd- en keelpijn zijn veelvoorkomende verschijnselen. Daarnaast komt een kriebelhoest of vastzittende hoest ook voor.

Hoesten bij kind en baby´s

In de herfst en de winter zijn kinderen en baby´s vaker verkouden. Doordat het buiten vochtiger is blijven speekseldruppeltjes met virussen erin langer rondzweven. Hierdoor is de kans groter dat je kind besmet wordt en gaat hoesten. Als een kind of baby verkouden is heeft hij of zij een infectie aan de luchtwegen. Door de infectie met het virus raakt het slijmvlies van de neus, keel of bijholten geïrriteerd en gaat het ontsteken. De verschijnselen die zich bij kinderen met een verkoudheid meestal voordoen zijn:

 • Loopneus
 • Verstopte neus
 • Niezen
 • Hoesten

Jonge kinderen zijn vaker verkouden dan volwassenen. Dit komt doordat jonge kinderen nog weinig weerstand hebben opgebouwd met virussen. Ze zijn nog niet vaak in aanraking geweest met virussen waardoor ze er vatbaarder voor zijn. Er zijn meer dan tweehonderd virussen waardoor baby’s en jonge kinderen gaan hoesten. Jonge kinderen die een verkoudheidsvirus bij zich hebben en veel hoesten kunnen elkaar dan ook makkelijk besmetten. Ze komen vaak met elkaar in aanraking op bijvoorbeeld een school of kinderdagverblijf. Hierdoor zijn sommige kinderen wel tien keer per jaar verkouden.

Als een baby of kind hoest is dit een natuurlijk afweermechanisme. Door het hoesten ontdoet het kind of baby zich van stoffen die niet in het slijmvlies horen. Het is dus een natuurlijke reactie om het virus uit te drijven. Baby’s en kinderen kunnen veel last hebben van het hoesten.

Hierbij enkele tips:

 • Het is belangrijk om veel water te blijven drinken. Dit bevochtigt de luchtwegen.
  Ook kan men bij een droge lucht de lucht bevochtigen waardoor de prikkel tot hoesten minder snel komt.
 • Het is ook aan te raden om de bovenkant van het bed iets hoger te zetten.
  Als kinderen plat gaan liggen komt het hoesten vaak op zetten. Door het bed iets hoger te zetten
  kan de prikkel van het hoesten verminderd worden.
 • Ook wil een halve ui op de kamer weleens helpen om het neusje open te houden.

Voor baby’s zijn er weinig middelen verkrijgbaar om het hoesten te verminderen. Enkele dingen die men kan gebruiken bij baby’s die hoesten zijn:

 • Neusspray (zoutoplossing): hierdoor gaat het neusje open.
 • VSM druppels tussikind bij hoesten.
 • Verkoudheidsbalsem Luuf

Vanaf dat uw kind 1 jaar is geweest zijn er meer middelen verkrijgbaar bij de apotheek om het hoesten te verminderen.

Voor meer informatie over het hoesten bij een baby zie de pagina Baby hoesten?.