Vastzittende hoest

Vastzittende hoestVastzittende hoest wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een infectie aan de luchtwegen en is een veel voorkomend verschijnsel bij griep en verkoudheid. Het lichaam zit dan vol met virussen die de luchtwegen kunnen infecteren. Gevolgen: vastzittend slijm in keel en luchtwegen en een enorme drang tot hoesten. In tegenstelling tot kriebelhoest en droge hoest is er bij vastzittende hoest sprake van veel taai, vastzittend slijm in keel en luchtwegen. Dit slijm zorgt dat er hoestprikkels worden afgegeven. Waar hoesten normaal gesproken dé manier is om de luchtwegen te reinigen heeft dit bij vastzittend slijm nauwelijks effect. Doordat er weinig tot geen slijm wordt opgehoest (of het slijm in de keel blijft hangen)
blijven de prikkels aanwezig waardoor je geneigd bent vaker en harder te hoesten. Dit maakt de situatie regelmatig alleen maar erger met steeds langere hoestbuien als gevolg. Al met al kan vastzittende hoest leiden tot veel frustratie, pijn en slapeloze nachten.

Tips en middelen voor vastzittende hoest

Gelukkig zijn er voldoende tips en middeltjes die de vastzittende hoest wat dragelijker te maken. Ze zorgen voor verdunning van het slijm in keel en luchtwegen (makkelijker slijm ophoesten) en hebben een kalmerend effect op de hoestprikkels. We hebben een aantal adviezen voor u op een rijtje gezet. Voor een uitgebreid overzicht van effectieve middelen bij een vastzittende hoest zie de pagina middelen bij een hoest.

Algemene adviezen

  • Drink voldoende, bij voorkeur warm, water en eet zo min mogelijk vette producten en zuivelproducten
  • Drink thee voor het opbreken van slijm in de luchtwegen. De volgende thee soorten verzachten de luchtwegen, verlicht ontstekingen en maakt slijm los:
    – Kruidenthee met honing
    – Zoethout thee: Plaats 2 eetlepels gedroogde zoethoutwortel in een mok en giet 250ml kokend water in de mok. Laat het ongeveer 10 minuten staan voordat u het opdrinkt.
    – Tijm thee: Tijm helpt de keelspieren te ontspannen en ontstekingen te verminderen.
    – Kurkuma helpt bij velen voor de kriebelhoest. Voeg een eetlepen kurkuma poeder in mok en giet daar 250ml kokend water in. Laat het ongeveer 5 minuten staan voordat u het opdrinkt. U kunt het met citroen en honing mixen voor extra verlichting.
  • Drop en honing hebben vaak een verzachtende werking en houden de keel soepel
  • Vermijdt roken en rokerige ruimtes
  • Vermijdt ruimtes met een lage luchtvochtigheid
  • Neem voldoende rust en probeer langdurig praten te vermijden

Stomen

Stomen kan helpen bij vastzittende hoest door het slijm te verdunnen waardoor men eenvoudiger het slijm kan ophoesten. Stap onder de douche of neem een kom met heet water en inhaleer de stoom rustig met diepe halen. Wissel de ademhaling tussen neus en mond.

Tijd voor de huisarts?

Als u last heeft van vastzittende hoest of vastzittend slijm dan hoeft u zich niet meteen zorgen te maken. Het is in principe een onschuldige kwaal die binnen een week of twee over hoort te gaan. Heeft u tijdens of naast de vastzittende hoest
last van één of meer van de onderstaande kenmerken dan is het aan te raden contact op te nemen met de huisarts.

  • Wanneer bij het slijm ophoesten het slijm rood of roestbruin van kleur is
  • Wanneer bij het slijm ophoesten het slijm groen van kleur is kan dit duiden op een bacterieële infectie als bronchitis
  • Bij hoge koorts
  • Bij pijn op de borst tijdens het inademen
  • Wanneer het slijm in keel en luchtwegen zorgt voor ernstige benauwdheid
  • Wanneer zich tijdens het ademhalen erg vreemde geluiden voordoen
  • Wanneer de klachten na twee weken niet sterk verminderd of verdwenen zijn
  • Wanneer u ouder bent dan 75 jaar en last heeft van koorts
  • Wanneer uw kind jonger dan 6 maanden is

Lees ook...

Middelen bij een hoest

Middelen bij een vastzittende hoest

Een overzicht van middelen die effectief zijn bij een vastzittende hoest.
Kriebelhoest

Kriebelhoest

Wat kun je tegen een kriebelhoest doen en wat verschilt deze hoest ten opzichte van een vastzittende hoest.