Slijm ophoesten

Slijm ophoestenSlijm ophoesten is een vervelende en benauwde aandoening. Kinderen en volwassenen kunnen er veel last van hebben, zeker wanneer het hoesten diep vanuit de longen komt. Het ophoesten van slijm gaat niet altijd eenvoudig. U kunt het hoesten eigenlijk zien als een manier om het lichaam te reinigen. Als kinderen slijm ophoesten is dat meestal niet erg. De ernst is afhankelijk van de manier waarop het kind hoest. Als het gaat over productief hoesten, dan gaat het samen met slijm ophoesten. Dit kan een grote opluchting geven. Bij de niet-productieve hoest gaat het niet samen met slijm ophoesten. Het hoesten lijkt dan geen functie te hebben, maar ook het hoesten zonder dat er slijm komt heeft een doel: het slijm gaat niet vast(er) zitten. Wanneer de hoest echter te hevig wordt, tot braken aan toe, dan is een bezoek aan de huisarts noodzakelijk. Ook kan iemand die last heeft van ernstige hoestbuien er pijn aan zijn ribben aan over houden.

De productieve hoest

Een kind of een volwassene moet bij deze soort hoest veel slijm ophoesten. Het slijm kan diverse kleuren hebben. Als het een lichtere kleur is dan is het vaak een beginnende ontsteking van de luchtwegen. Het kan ook groen van kleur zijn, dan is de ontsteking een feit. Een bezoek aan de huisarts is dan in ieder geval aan te raden. Hoesten kan gestimuleerd worden bij kinderen en volwassenen om ervoor te zorgen dat het slijm goed loskomt.

De niet productieve hoest

Bij de niet productieve hoest is er geen sprake van slijm ophoesten. Het zou hierbij wel kunnen gaan om een kriebelhoest. Maar deze hoest kan ook worden veroorzaakt door een infectie in de keel of in de neus.

Slijm ophoesten, u kunt er wat aan doen!

Het slijm ophoesten is voor iedereen vervelend, zowel voor de patiënt als voor zijn omgeving. Het kan zijn dat u of de kinderen er niet door kunnen slapen. Licht op de rug kloppen van een volwassene of kindje kan hierbij helpen. Hierdoor klopt u als het ware het slijm los, diegene die geklopt wordt zal wat meer gaan hoesten, maar het slijm komt er hierdoor wel uit en dat geeft een enorme verlichting.
Voor een uitgebreid overzicht van effectieve middelen bij een hoest zie de pagina middelen bij een hoest.


Lees ook...

Vastzittende hoest

Vastzittende hoest

Lees onze tips bij een vastzittende hoest, en wat zijn de verschillen.
Kriebelhoest tips

Kriebelhoest tips

Lees onze tips om kriebelhoest te onderdrukken met product aanbevelingen.