Kriebelhoest tips

Kriebelhoest tipsBij kriebelhoest (droge hoest) is een vorm van hoesten waarbij er geen of nauwelijks slijm wordt opgehoest. De kriebelhoest tips die op deze pagina worden aangeboden zijn dan ook specifiek gericht op deze vorm van hoesten.
Wanneer er wel slijm wordt opgehoest is eerder sprake van een vastzittende hoest waarbij een andere aanpak aan te raden is.
Informatie over deze aanpak is te vinden op de pagina vastzittende hoest.

Kriebelhoest: wat kun je zelf doen

  1. Vocht is erg belangrijk. Komt de kriebelhoest vanuit een droge keel? Dan is water drinken het allerbelangrijkst. Gebruik daarnaast stoom om uw keel te ontspannen, een warme bad of douche helpt ook. Mensen met astma moeten hiermee voorzichtig zijn daar waar het bij hen de hoest juist kan verergeren.
  2. De luchtvochtigheid in de ruimte is erg belangrijk. Het moet niet te droog zijn en ook niet te vochtig. Droge lucht verergert het hoesten en vochtige lucht zorgt voor meer huisstofmijt en schimmel wat de hoest ook weer verergert. Een luchtvochtigheid tussen 35% en 55% is ideaal. Met een hygrometer kunt u eenvoudig de luchtvochtigheid meten. Bij een te droge lucht kan een bakje water op de verwarming en het openzetten van een raam tijdens het slapen helpen.
  3. Zuig op een dropje of neem een theelepel honing om de hoestprikkel te verminderen.
  4. Slaap op een helling om minder prikkels te krijgen. Want vooral bij een nachtelijke hoest is de zwaartekracht je vijand. Veel dingen die de keel irriteren komen naar boven op het moment dat je gaat liggen. Dit is op te lossen door op extra kussens boven elkaar te slapen.
  5. Houd uw beddengoed schoon. Vooral wanneer men vatbaar is voor allergieën, kan huisstofmijt uw hoest aanzienlijk verergeren.
  6. Adem door je neus, dit zorgt voor minder prikkels. Neusgaten dicht? Middels een neusspray kun je de neusgaten open krijgen.
  7. Brandend maagzuur kan voor irritatie aan de keel en slokdarm zorgen en de hoestprikkel verergeren. Overweeg een maagzuurremmend middel als Rennies te gebruiken.
  8. Hoest wordt vaak verergerd door irriterende stoffen in de lucht. Deze irriterende stoffen kunnen chronische irritatie van de sinussen veroorzaken, wat leidt tot chronische hoest als gevolg van overmatig slijm. Tabaksrook irriteert het meest en dient zoveel mogelijk vermeden te worden, daarnaast staan parfums op een goede 2de plek, vermijd deze ook zoveel mogelijk als u wilt dat uw hoest sneller weggaat.
  9. In geval van een verkoudheids- of griep gerelateerde hoest is het advies om met zout water te gorgelen. Een neusspray op basis van een zoutoplossing helpt de virussen of bacteriën te doden waardoor de hoest snel verlicht wordt. Ook het gebruik van een neti pot met zout erin (zoals Himalaya) helpt om alle irritaties uit de luchtwegen te verwijderen.
Middelen bij een hoest

Middelen bij een hoest

Lees onze adviezen voor middelen die bij een hoest effectief zijn.

Bekijk de adviezen voor middelen bij een hoest.


Heeft u nog tips? Laat het ons weten:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *