Codeïne

codeïneCodeïne is een medicijn dat hoort bij de opioïden. In ons lichaam wordt de codeïne omgezet in morfine. Codeïne is een middelmatig sterk pijnstillend middel, het is ongeveer een tiende deel van de morfine. Echter heeft het wel een versuffende werking en is het vele malen sterker dan paracetamol. Dit middel is erg effectief in het onderdrukken van de hoest.

Besluit je om Codeïne te gaan gebruiken let dan vooral op dat je het niet langer dan 1 week gebruikt.

Verkrijgbaarheid

Er zijn verschillende namen waaronder u de codeïne kunt krijgen.
U kunt denken aan de paracetamol met codeïne. Deze wordt vaak gebruikt wanneer mensen verkouden zijn en het te lang duurt voordat ze er vanaf komen. Het hoesten kan namelijk onderdrukt worden met codeïne. Het onderdrukken gebeurt alleen als het hoesten geen functie heeft of teveel andere klachten veroorzaakt. Er kunnen eventueel ook tabletten of capsules worden gebruikt om de prikkelhoest te onderdrukken.

Het gebruik van codeïne

De codeïne wordt veelal ingezet als pijnbestrijding. Maar u kunt het dus ook gebruiken om de hoest te onderdrukken. Er zijn verschillende varianten mogelijk zoals de codeïne fosfaattabletten en de hoestonderdrukkende drankjes. U kunt de codeïne medicatie vaak van de huisarts krijgen, deze schrijft een recept uit waar u mee naar uw apotheek kunt gaan. Vaak is het voldoende om een aantal dagen de codeïne medicatie te gebruiken. Hierbij is het van groot belang dat u de instructies van de huisarts opvolgt en de bijsluiter goed doorneemt voordat u de medicatie gebruikt (dit geldt voor alle medicijnen). Dan kunt u zien of de codeïne medicatie gebruikt kan worden samen met andere medicatie en u kunt lezen of er bijwerkingen zijn en wat de eventuele bijwerkingen zijn.

Het is van belang dat codeïne niet te lang gebruikt word, dit is er niet voor bedoeld. Zie het als een noodoplossing.


Lees ook...

Middelen bij een hoest

Middelen bij een vastzittende hoest

Een overzicht van middelen die effectief zijn bij een vastzittende hoest.
Kriebelhoest

Kriebelhoest

Wat kun je tegen een kriebelhoest doen en wat verschilt deze hoest ten opzichte van een vastzittende hoest.