Baby hoesten

Baby hoestenNet zoals volwassenen, kunnen ook baby’s te maken krijgen met een verkoudheid. Dit uit zich onder andere in een verstopte neus, waterige ogen en hoesten. Misschien maak je je wel zorgen als jouw baby te maken heeft met een verkoudheid, maar dit is eigenlijk niet nodig. Zo gaat een verkoudheid vanzelf weg en is een verkoudheid niet gevaarlijk voor baby’s.

Hoewel een verkoudheid niet gevaarlijk is en vanzelf over moet gaan, zijn er wel enkele situaties waarbij je er goed aan doet een huisarts om advies te vragen. Dit zijn geen ernstige situaties, maar betreft wel situaties waarbij extra advies van de huisarts met betrekking tot de verkoudheid van je baby relevant kan zijn. Op deze pagina lees je meer over de situaties waarbij het plannen van een bezoekje aan de huisarts verstandig is, zodat je meer inzicht hebt in dit onderwerp en weet wanneer je de huisarts moet bellen.

Baby’s tussen de zes maanden en twee jaar oud

Is jouw baby tussen de zes maanden en twee jaar oud en moet je kind regelmatig hoesten? Dan is dit niet ernstig, maar kan het wel verstandig zijn om een huisarts om advies te vragen. De huisarts weet namelijk precies hoe om te gaan met jonge kinderen die veel moeten hoesten en hij of zij kan je goed advies geven om het hoesten van je baby snel te verhelpen. Door naar een huisarts te gaan, kan het hoesten van je kind dan ook sneller en gemakkelijker worden verholpen.

Baby’s die niet willen drinken

Daarnaast is het verstandig om een afspraak te maken met de huisarts als je kind verkouden is, het hoesten erger wordt en je kind bovendien weigert om te drinken. In dit geval is de kans namelijk groot dat jouw kind uitgedroogd raakt, aangezien jonge kinderen nu eenmaal snel last krijgen van uitdrogingsverschijnselen. Hoest je kind veel en wil je kind niet hoesten: wacht dan niet te lang, maar ga naar een huisarts voor advies en een eventuele passende behandeling.

Overige situaties voor de huisarts

Andere situaties waarbij het verstandig is om naar de huisarts te gaan, zijn de volgende:

  • 1. Als je kind verkouden is, veel hoest en het bovendien benauwd heeft.
  • 2. Als je kind veel hoest en een piepende of gierende ademhaling heeft.
  • 3. Als je kind hoge koorts heeft, in combinatie met veel moeten hoesten.

Bij deze situaties geldt dat er mogelijk een achterliggende oorzaak aan te wijzen is voor het hoesten, die snel behandeld dient te worden. Hierbij kun je denken aan bepaalde aandoeningen, ziekten, ontstekingen en infecties. Door contact op te nemen met de huisarts, kom je er al snel achter wat er aan de hand is en kan er bovendien snel een behandeling worden gestart.

Voor meer informatie over het hoesten bij kinderen zie de pagina Verkoudheid bij kinderen.